Skip to main content

Vanliga frågor

Hittar du inte svaret på din fråga är du välkommen att kontakta mig! Konsultation är alltid gratis och obligatoriskt innan behandling.

Toxin (Botox)

Botulinumtoxin är mest känt som botox men det korrekta namnet är toxin. Jag arbetar med tre olika produkter Azzalure, Boucoture och Alluzience. Toxin är den enda behandling som tillfälligt tar bort rynkor mellan ögonbrynen och kråksparkar. Det är en väl beprövad behandling med mycket få biverkningar.

Vad gör toxin?

Toxin (Botox) kan endast verka genom att injiceras vid den muskel som ska påverkas. Toxinet påverkar olika typer av muskulatur samt svettkörtlar. Effekten kan kännas efter ett par dagar och når full effekt först efter ett par veckor. Verkan avtar successivt när de nervceller som är påverkade skickar ut nya nervändar som tar emot signalsubstans igen. Beroende på muskelstyrka och doser varar effekten från 2 till 7 månader.

Målet med Botox är att ta bort orsaken till att rynkor uppkommer i området glabella samt kråksparkar. Orsaken till rynkor är bl.a. att underliggande muskler drar ihop huden vid spänning många gånger varje dag. Med tiden uppstår djupare rynkor. Det finns fler användningsområden i ansiktet såsom pannan och rynkor på näsan (s.k. bunny-lines). Det kan också användas vid tandgnissling. 

Vad är toxin?

Förädlat från bakterien Clostridium botulinum får man botulinum toxin (Botox) som finns i liten mängd färdig lösning. Botox är ett läkemedel som blockerar signalsubstansen som verkar mellan nerv till muskel.

Före behandling

OBS!
F.o.m 1/7-21 måste du boka en konsultation 48h innan Du önskar injektionsbehandling!
Gäller ALLA nya kunder och även tidigare kunder som ej varit hos mig på 6 mån eller önskar utföra en EJ tidigare gjord injektionsbehandling.

Tillsammans går vi igenom ett hälsoformulär.

 • Jag vill veta vilka mediciner du tar, om du har några sjukdomar som har betydelse för behandling.
 • Jag vill veta om du har några allergier.
 • Har du genomgått estetiska behandlingar tidigare och i så fall vilka. Hade du några biverkningar till följd av behandlingen.
 • Är du gravid så väntar vi med behandlingen tills efteråt. Det finns för lite forskning på området.
Under och efter behandling

De punkter som ska behandlas märks ut med penna för bästa symmetrin samt ur säkerhetssynpunkt. Jag gör en analys av ditt ansikte och tillsammans med dokumentation får jag de bästa förutsättningarna för bra resultat kommande behandlingar.

Upplevelsen av behandlingen brukar beskrivas att det känns som en nypning i huden. Lokalbedövande salva kan läggas på några minuter innan injektioner men det brukar inte behövas. Hela behandlingen tar ca 5-15 minuter.

Du kan börja känna effekt efter ett par dygn som når färdigt resultat på ca två veckor. Det håller mellan 2-6 månader beroende på hur stark muskulaturen är samt hur mycket du använder ansiktsuttryck, det är väldigt olika från individ till individ. Mitt mål är att du ska se ut som vanligt fast med en piggare utstrålning. Du ska absolut inte förlora förmågan att visa ansiktsuttryck som många tror är följden av botoxbehandling. Direkt efter behandlingen kan du gå till dina dagliga rutiner som vanligt.

Finns det risker med behandlingen?

Det är vanligt att känna ömhet någon dag efter injektionen. Svullnad, rodnad och blåmärke är också vanliga sidoeffekter.

Fillers

Jag arbetar enbart med nedbrytbara fillers som innehåller ämnen som finns naturligt i kroppen. Genom användning av fillers återskapas hudens struktur och ger huden tillbaka dess volym. 

Vad gör fillers?

När du åldras är det naturligt att tappa volym i fettdepåerna i ansiktet. Det gör att kinderna blir plattare och huden blir mer eftergivlig. Till viss del kan detta återskapas med fillers och ger ett fräscht och piggt utseende. Det finns olika typer av typer av fillers för olika ändamål.

Hur går en behandling till?

OBS!
F.o.m 1/7-21 måste du genomgå en konsultation 48h innan Du önskar injektionsbehandling!
Gäller ALLA nya kunder och även tidigare kunder som ej varit hos mig på 6 mån eller önskar utföra en EJ tidigare gjord injektionsbehandling. 

Först går vi tillsammans igenom vad du vill förbättra. Mitt arbete är inte att skapa nya komplex utan jag vill hjälpa dig att nå dina förväntningar. Jag informerar om vad som är realistiska mål utifrån just dina förutsättningar. Vi går igenom behandlingsalternativ för att få det bästa resultatet. När du har bestämt dig för att göra behandlingen fyller jag i en hälsodeklaration tillsammans med dig och tar förebilder. Detta används i din dokumentation för att kunna följa processen samt säkerställa resultat.

Under behandling

Jag injicerar vald fillerprodukt med en tunn kanyl. Hela tiden under behandlingen ser jag till att du mår bra. Det finns tid för paus och andhämtning om det behövs. Jag vill hela tiden ha en kommunikation och ibland ber jag att du ska se dig i spegeln för att jämföra behandlat med obehandlat område.

”Gör det ont?” är frågan jag ofta får. Studier har visat att på en tiogradig skala säger de flesta 3 om graden av smärta. Det varierar såklart på olika områden i ansiktet beroende på känslighet och individ. Behandlingen tar mellan 5-10 minuter och sedan har du förhoppningsvis glädje av den en lång tid framöver.

Efter behandling

Biverkningar som svullnad, blåmärken ömhet och knölar är vanligt men försvinner 2-4 veckor efter behandlingen. Har man lätt för att svullna rekommenderar jag att ta en receptfri allergitablett (antihistamin). Det är också bra att ha is hemma som kan kännas skönt vid svullnad. Jag ger dig information om hur du ska ta hand om dig själv för att resultatet ska bli så bra som möjligt. De närmaste 24 timmarna efter behandlingen ska du undvika hård fysisk träning samt solning eller bastubad. 12 timmar efter behandling ska du undvika make-up på injicerat område, detta på grund av infektionsrisk. Försök att inte utsätta behandlat område för tryck det närmaste dygnet.

Hur länge varar resultatet?

Beroende på vilket område som behandlas så varar resultatet olika länge. Läpparna håller vanligtvis inte lika länge som kindbenen och det beror på att det är mer muskelaktivitet kring munnen och hyaluronsyran bryts då ner snabbare. Läpparna varar i genomsnitt 6-14 månader medan andra delar i ansiktet har produkt kvar i upp till 18 månader. Ibland behövs en touch-up ca en månad efter den första injektionen för längre hållbarhet.

Finns det risker med behandlingen?

De flesta biverkningar är övergående och försvinner inom 2-4 veckor efter behandlingen. De vanligaste är ömhet, svullnad, hårdhet i området, knölar, blåmärken, rodnad, missfärgning och klåda. Det är ovanligt men man kan behöva åtgärda problemen med antibiotika, steroider eller hyaluronidase (ett preparat som bryter ned hyaluronsyran) men oftast är biverkningarna övergående. Såsom med all injektionsbehandling finns det en risk för infektioner. En annan mer allvarlig risk är ocklusion av ett blodkärl som medför stopp till närliggande strukturer. Detta är oerhört ovanligt, särskilt när behandlaren är legitimerad och utbildad i ansiktets anatomi men det är viktigt att känna till riskerna.

PRF

En PRP-behandling kan beskrivas som en kraftfull medicinsk ansiktbehandling. Behandlingen är säker och tolereras väl eftersom den utnyttjar kroppsegna ämnen. När blodplasman injiceras startar en inflammatorisk reparationsprocess där kroppen blir ”lurad” att tro att det blivit en skada och huden behöver repareras, trots att det inte finns någon skada.

Vad är PRF?

PRP står för “Paleted Rich Plasma” och behandlingen går ut på att trombocytrik blodplasma används för att stimulera återbildning av hudvävnad. Det är en helt trygg och effektiv metod som länge använts inom sjukvården för att reparera skadad hud. Trombocyter innehåller stamceller och tillväxtfaktorer som bidrar till föryngringsprocess (läkning). På senare år har den börjat användas på privata hudkliniker runt om i världen, och då blivit känd som “Vampyrbehandling”. Syftet är att få kroppen att på egen hand bilda ny och oförstörd hud som gradvis ersätter gammal hud. PRP-behandling görs för att öka hårtillväxt och förbättra hudkvalitet men kan även användas vid artros i lederna.

Vem passar behandlingen för?

Behandlingen passar lite äldre hud där små linjer dämpas och hudkvaliteten förbättras, och även yngre hy kan få en riktig “boost” av behandlingen, med en betydligt jämnare och slätare hudyta som utstrålar mer lyster.

Vid behandling mot håravfall så går det inte att behandla en ”död” hårsäck, dvs om skalpen är helt kal och glansig så finns det inga hårsäckar att behandla.

Det är viktigt med konsultation innan behandling för en bedömning av just dina förutsättningar för att få bästa möjliga resultat.

Hur går en behandling till?

Efter en noggrann konsultation tas en liten mängd blod — som vid ett vanligt blodprov — från patienten i ett rör. Plasman i blodet, som innehåller regenerativa och cellbevarande komponenter, separeras från det övriga blodet i en centrifug.

Under behandling

De aktiva ämnena i blodet injiceras sen försiktigt med hjälp av en fin nål i behandlingsområdet. Om patienten önskar ges också lokalbedövning. Väl nere i huden börjar de tillförda trombocyterna sedan utsöndra tillväxtfaktorer som kollagen och hyaluronsyra, och stimulerar därmed hudens återväxt. Att då få huden att producera mer kollagen på egen hand ger mycket fina resultat på huden som behandlas. PRP-metoden aktiverar snabbare nedbrytning av solskador på huden. När hyaluronsyra och kollagen bildas blir resultatet att huden blir mer elastisk, slätare — och helt enkelt föryngrad — i processen.

Efter behandling

Låt det behandlade området vara i minst 8 timmar. Varma bad, jacuzzi och bastu ska undvikas i 24 timmar. Hård fysisk träning ska undvikas i 24 timmar, detta för att undvika svettning. Smink eller kraftfulla hudvårdsprodukter ska undvikas samma dag som behandlingen utförts. Sol och UV-strålning minst 24 timmar.

Hur länge varar resultatet?

Vid behandlingen frigör blodplättarna direkt tillväxtfaktorer och stamceller som ökar kollagenproduktionen. Hudens struktur förbättras därefter successivt under de närmaste veckorna. Full förnyelse av kollagen tar upp till tre månader.

Vanligtvis rekommenderas tre till fyra behandlingar med en månads mellanrum. Antalet och effekten av varje behandling beror på vad som ska behandlas och strukturen på området som ska behandlas och på hur just din hud reagerar. Resultatet håller i upp till arton månader, och behandlingen kan sedan göras om någon gång i halvåret för att bevara effekten länge.

Hudförbättrande behandlingar

Christines Klinik erbjuder en rad avancerade hudförbättrande behandlingar som hjälper dig att uppnå en friskare och ungdomligare hy. Behandlingar är noggrant utvalda för att ge dig de bästa resultaten med minimal återhämtningstid. 

 • Sculptra- En behandling med Sculptra är något av det bästa och mest avancerade som erbjudas för att föryngra ett helt ansikte utan kirurgi. Allra bäst blir resultatet i kombination med filler-behandlingar på specifika områden.

Terminologi

Förklaring av ord och begrepp.

 • Aethoxysklerol

  Aethoxysklerol är läkemedlet som används vid Sklerosering. Läkemedlet innehåller den aktiva substansen lauromakrogol 400 som åstadkommer en kontrollerad inflammation vilken används i behandlande syfte. Aethoxysklerol injiceras i blodkärlet som ska behandlas och påverkar blodkärlets insidor så att dessa efter inflammationen läker samman och blod inte längre flyter genom kärlet. Hela processen tar ca fyra veckor. Aethoxysklerol har även lokalbedövande effekt.

 • Bedövning

  Ytlig bedövning i form av en creme som kan läggas på huden. Gör endast effekt där den appliceras. Kan ha olika funktion t.ex smärtlindrande eller mjukgörande. Vissa behandlingar kan även behöva bedövning genom att små injektioner av lidokain läggs för en mer effektiv effekt än salva. 

 • DermaplanePRO

  Hur fungerar det? Under en DermaplanePRO-behandling används en specialdesignad kirurgisk skalpell för att försiktigt skrapa bort det översta lagret av döda hudceller och fina hårstrån från hudens yta. Denna process är inte bara effektiv för att exfoliera huden utan ger också en smidigare bas för makeupapplikation och ökar hudens förmåga att absorbera hudvårdsprodukter.

 • Glabella

  Området mellan ögonbrynen som skapar vertikala rynkor när området har muskelanspänning.

 • Hyalase

  Läkemedlet används av injektionsbehandlare för att återställa och ta bort fillers i både akuta situationer om exempelvis fillers råkat injiceras i ett kärl och orsakat komplikationer men även när patienten inte är nöjd med resultatet efter en fillersbehandling. Det är viktigt att Hyalase finns tillgängligt på alla kliniker som utför injektioner med hyaluronsyra, för att snabbt och säkert kunna ta bort fillers och hindra komplikationer.

 • Hyaluronsyra

  Polysackarider (socker) som finns naturligt i kroppen. Det fungerar fuktighetsbevarande och gör huden mjuk. Hyaluronsyra som finns i JUVEDERMs och RESTYLANEs fillers är en modifierad form av HA.

 • Kråksparkar

  Skrattrynkor vid ögonen.

 • Lidokain

  En typ av lokal bedövning som minskar smärtupplevelse.

 • PRF

  PRF (Platelet Rich Fibrin) framställs på samma sätt som PRP, genom centrifugering av patientens blod. PRF är en andra generationens koncentrat av blodplättar där man inte använder sig av antikoaguleringsmedel och aktivator. PRF omvandlas till en gel direkt efter injektion och fungerar därför som en filler. På så vis passar PRF bättre till den som vill få volym, till exempel genom att fylla håligheter under ögonen eller läppar. Fibrinet i PRF bygger ett tredimensionellt nät ungefär som en byggnadsställning. Aktiverade blodplättar och stamceller fastnar i fibrinnätverket och utsöndras sedan i långsam takt i upp till 12 dagar.

 • Radiesse

  Radiesse är en injicerbar tvåkomponentsfiller som består av calcium hydroxylapatite, som förutom att omedelbart återställa ansiktets naturliga volym även avlägsnar hudens ålderstecken genom att stimulera produktionen av kroppens naturliga kollagen. Den tillför alltså inte bara volym vid injektionstillfället, utan med tiden stimulerar Radiesse också produktionen av kroppens naturliga kollagen.

 • Skinbooster

  En uppfräschande behandling som förbättrar hudkvaliteten. Den ökar hudens elasticitet och ger fastare hud. Den ger mjukare och slätare hud. Fina linjer reduceras och ojämnheter i huden minskar, t.ex. acneärr.

 • Sklerosering

  Behandlingen tar bort ådernät och kärlspindlar. Läkemedlet Aethoxysklerol behandlar ytliga kärl på vader, lår och knäveck. Detta läkemedel har en lokalbedövande effekt och injiceras med en mycket tunn nål i ytliga kärl på benen. Effekten blir att kärlen klistras samman och med tiden skrumpnar de ihop och försvinner. Oftast behövs 2-3 behandlingar med ca 6-8 veckors mellanrum. De närmaste veckorna efter behandlingen bör man undvika spabad, sol och hård fysisk aktivitet. Stödstrumpor rekommenderas direkt efter behandlingen för bästa läkning.

 • Touch-up

  Tillägg med liten mängd av filler som ges 2-4 veckor efter ursprunglig injektion.

 • Upprepad injektion

  Påfyllnad av filler som ges för att bibehålla önskat resultat.

Christines Klinik

Christine Helldén

Besöksadress

Ystad

Skin & Care
Snedgränd 3
271 42 Ystad

Växjö

Nuna
Bäckgatan 16
352 31 Växjö